Sprawdź warunki rekrutacji
Rekrutacja online!

⇓ POBIERZ BROSZURĘ INFORMACYJNĄ ⇓

OPŁATA REKRUTACYJNA - 0 zł

niskie czesne

Liczba godzin:

KOŁO (3)

150 godzin teoretycznych
200 godzin praktycznych
50 godzin warsztatów

Czas trwania:

KOŁO (4)

studia realizowane
przez 1 rok

Czesne:

KOŁO (2)

możliwość opłaty
czesnego w ratach
4 raty po 850 złotych

Zniżka:

KOŁO (1)

zniżka 500 złotych dla studentów i absolwentów WSSP

Cel i koncepcja studiów:

Ciągle zmieniające się tendencje na rynku gastronomicznym i coraz bardziej wymagający konsument sprawiają, iż branża gastronomiczna z każdym rokiem się rozwija i potrzebuje więcej  specjalistów z zakresu sporządzania dań i napojów. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom i zawsze celując w kierunki studiów, po których absolwenci łatwo odnajdują się na rynku pracy oraz zostają zatrudnieni, Wyższa Szkoła Społeczno – Przyrodnicza im. Wincentego Pola w Lublinie otwiera unikatowy kierunek studiów podyplomowych – Sztuka kulinarna utworzony w 2021 roku.  Pierwsza edycja zaplanowana jest na październik/2021 roku.

 

Głównym celem kształcenia w ramach kierunku Sztuka kulinarna jest przygotowanie przyszłych absolwentów do pracy w kuchni w zakładach hotelarsko-gastronomicznych.

 

Główną koncepcją studiów jest wdrożenie nowoczesnego i unikatowego programu studiów podyplomowych w skali całej Polski.
Atrakcyjne bloki tematyczne, połączenie teorii z dużą ilością zajęć ćwiczeniowych, praktyczna forma prowadzenia zajęć w pracowniach gastronomicznych, takich jak: pracownia technologii gastronomicznej, pracownia cukiernictwa, pracownia piekarska  oraz w działających od lat obiektach świadczących usługi gastronomiczne pozwalają słuchaczom nabyć niezbędną wiedzę z obszaru sztuki kulinarnej.

Wiedza z zakresu zarządzania i marketingu placówką gastronomiczną pozwala na pełnienie funkcji menedżerskich w tych obiektach.

Udział wysokiej klasy specjalistów – praktyków w realizacji zajęć dydaktycznych pozwala na przekazywanie wiedzy i umiejętności słuchaczom, zapoznanie się z tendencjami i wymogami panującymi w obecnych czasach na rynku gastronomicznym .

Punkt rekrutacyjno – konsultacyjny:

  • Lublin:

Wyższa Szkoła Społeczno- Przyrodnicza im. Wincentego Pola w Lublinie,
Biuro Rekrutacji , pok. nr 27 (parter),
ul. Choiny 2, 20-816 Lublin
tel.  81 448 08 20
email: rekrutacja@wssp.edu.pl

 

  • Szczegółowe informacje : 

mgr Denys Miroshnikov
Opiekun kierunku.
tel. 665 500 504
email: koordynator.wssp@gmail.com

ZAJĘCIA PROWADZĄ:

  • wykładowcy – wieloletni praktycy z dużym doświadczeniem
  • mistrzowie sztuki kulinarnej
  • szefowie kuchni z restauracji i hoteli

Bartłomiej Woźniak

Szef kuchni
w Hotelu Focus Premium
w Lublinie.

PRZEDMIOTY REALIZOWANE W RAMACH STUDIÓW:

  • Savoir vivre i protokół dyplomatyczny
  • Kuchnia molekularna i fusion
  • Technologia gastronomiczna
    • Receptura potraw
    • Serwowanie i dekorowanie potraw i napojów
    • Sporządzanie i ekspedycja sosów, dressingów i zup
    • Sporządzanie i serwowanie sałatek i zakąsek
    • Sporządzanie potraw z mięsa zwierząt rzeźnych
    • Sporządzanie potraw z drobiu
    • Sporządzanie potraw rybnych i z owocami morza
    • Produkcja wyrobów cukierniczych
    • Produkcja wyrobów piekarskich
  • Carving
  • Język angielski w sztuce kulinarnej
  • Organizacja i technika pracy w gastronomii
  • Towaroznawstwo i przechowywanie żywności
  • Żywienie człowieka i jakość produktów
  • Obsługa gości w gastronomii

STUDIA ADRESOWANE SĄ PRZEDE WSZYSTKIM DO OSÓB:

  • dla których sztuka kulinarna jest pasją
  • nie wyobrażają sobie swojego życia bez gotowania
  • chcą się rozwijać w zakresie sztuki kulinarnej
  • uwielbiają gotować
  • lubią łączyć składniki i otrzymywać zupełnie nowe dania
  • ciągle poszukują nowych smaków
  • chcących nauczyć się gotować
  • pragnących poznać wszystkie etapy przygotowywania dań
  • chcących pozyskać nową wiedzę oraz umiejętności
  • śledzących  trendy w branży gastronomicznej

Sylwetka absolwenta:

Absolwent studiów podyplomowych o kierunku Sztuka kulinarna nabywa wiedzę teoretyczną, taką jak:

  • poznanie procesów technologicznych w produkcji gastronomicznej i ich oddziaływanie na składniki żywności, szczególnie w aspekcie zdrowotnym
  • wie jak wyposażyć technicznie i orientuje się w zasadach funkcjonowania zaplecza technologicznego zakładów gastronomicznych.
  • zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy ze szczególnym uwzględnieniem zasad przygotowania żywności o wysokiej jakości.

 

oraz umiejętności praktyczne, takie jak: 

  • umie przygotować i zaserwować wybrane potrawy zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej.
  • umie dobrać podstawowe wyposażenie techniczne do potrzeb realizacji określonego procesu technologicznego.
  • umie ocenić i dobrać produkty do receptury dań oraz potrafi prawidłowo je połączyć.

 

 

Absolwent jest przygotowany do  pracy w obiektach gastronomicznych na stanowiskach takich jak: 

  • pomoc kuchenna
  • kucharz
  • szef kuchni
  • cukiernik
  • piekarz

 

Absolwent jest przygotowany do:

  • prowadzenia własnego przedsiębiorstwa gastronomicznego,
  • pracy na stanowisku menedżera lub kierownika obiektów świadczących usługi gastronomiczne,
  • pełnienia funkcji kierownika sali konsumenckiej ,
  • bycia specjalistą ds. sporządzania potraw i napojów ,
  • pracy jako specjalista ds. organizacji cateringu.
Czcionka / Font
Kontrast / Contrast